16 Temmuz 2008 Çarşamba

Tavşanlı Tepecik Beldesi

Tepecik Beldesi hakkında genel bilgiler:

Tepecik, Kütahya İli Tavşanlı İlçesine bağlı bir Beldedir.Kuruluşundan beri aynı isimle anılan Tepecik Beldesi üç mahalleden oluşmaktadır.Bunlar Aşağı Mah.,Orta Mah. ve Yukarı Mah. diye adlandırılmıştır.



31 Aralık 1987’ de 34134 no'lu Meclis kararıyla Belde Belediyesi haline gelmiştir.Tavşanlı-Emet ve Simav Karayolu beldenin içinden geçer.Beldenin yerleşim alanı 860 m (rakım) yüksekliktedir. Tavşanlı İlçesine 3 km.Domaniç ilçesine 35 km, Kütahya iline 48 km. uzaklıktadır. Nüfusu :

2557 (1990 yılı) 2760 (1997 yılı) 2957 (2000 yılı)


olarak gözükmektedir.Bugün ki nüfusu 3800 civarıdır.Nüfus artış oranı % 4.2'dir.2004 yılı seçmen sayısı 1629 kişidir.1989-1999 yılları arasında Mustafa Özbay Belediye başkanlığı yapmıştır.



Günümüzde ise Ahmet Tekin Belediye başkanlığı’nı yürütmektedir. Hane halkının büyüklüğü 4 veya 5 kişi olduğu bilinmektedir. Nüfusun yapısı içinde başka bir etnik gruba mensup olanlar mevcut değildir.Yakın köylerin isimleri şunlardır..

Göbel Köyü
Çardaklı Mahallesi
Derecik Köyü
Merkez-Karaköy
Başköy
Ömerbey Mahallesi
Göbel Kaplıcaları


Tepecik mahalle ve sokaklarının nerdeyse tamamı beton parke kaldırımı ve bordür ile kaplanmıştır..Belde'de Su problemi yoktur. Halı Saha,Düğün Salonu,Çay bahçeleri gibi sosyal mekanlar bulunur.Köy odaları vardır ve bu gelenek hala yaşatılır.



Tepecik İlköğretim Okulu 1947 yılında Tepecik İlkokulu olarak açılmıştır. 1980 yılında Ortaokula dönüşmüş, 1983 yılında İlköğretim Okulu olmuştur. 1997 yılından beri taşıma merkezli bir okuldur. Tepecik İlköğretim Okulunda tam teşekküllü 1 adet fen ve bilgisayar laboratuarı mevcuttur. Okulda’ki eğitim ve öğretim teknolojik imkanlarla desteklenmekle olup, televizyon, video projeksiyon cihazı, tepegöz, slayt ve internet bağlantıları ile hizmet verilmektedir.



Okuma yazma oranı %99 dur.Türkiye’inin her köşesindeki üniversitelerle birlikte Tavşanlı ve Kütahya eğitim kurumlarında okuyan öğrencileri vardır.Tepecik İlköğretim Okulu'na çevre köylerden taşımalı sistemle öğrenci gelmektedir. Belde'de 1 Erkek yatılı talebe yurdu,1 Kız yatılı talebe yurdu ve Tavşanlı Müftülüğü'ne bağlı bir Kız Kuran Kursu mevcuttur.Orta Camii,Yukarı Camii ve Yeni Camii (Çolak Camii) isminde 3 Adet Camii bulunur.



Tepecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve bu kuruluşa bağlı olarak Tepecik Yem Fabrikası ve Tepecik Alışveriş Merkezleri bulunur.Tepecik Spor Klübü ile Tepecik Avcılık ve Atıcılık Klübü'de beldedeki sosyal hayata katkılarda bulunur.



1960 sonrası çevre köylerden gelip Tepecik’e sonradan yerleşmiş 20’nin üzerinde aile mevcuttur. Belde nüfusunun yarısı 25 yaşın altındadır.Kızlarda evlenme yaşı eskiden ortalama 16-18 iken günümüzde 19-21’ e yükselmiştir.Erkeklerde ise evlenme yaşı çoğunlukla askerlik dönüşüdür. Evlilikler eskiden sadece görücü usülü ile yapılırken günümüzde görücü usulü ile birlikte gençlerin anlaşması şartına büyük önem verilmektedir. Milli ve Manevi değerlerine bağlı bir halkı vardır.Tepecik’te Askere giden gençlere eğlenceler ve Mevlütler düzenlenir.Yörede Askerlik gençler tarafından sabırsızlıkla beklenen bir görevdir.



'Karpuz kabuğundan gemiler yapmak' adlı film ile dünya çapında tanınmış ve ödüller almış Senarist/Yönetmen Ahmet Uluçay Tepecikli'dir.Bir Dönem Refah Partisi Milletvekilliği yapmış olan Merhum Ahmet Derin de Tepeciklidir.


Tepecik Beldesinde Tarım ve Hayvancılık halen önemini korumaktadır.Pancar,Buğday ekiminin yanısıra son yıllarda Patates,Soğan,Karpuz gibi değişik mahsullerde yetiştirilmektedir.Hayvancılık alanında yörede Manda (Dombay) yetiştiriciliği ile tanınır.Bununla beraber Süt İnekçiliği,Büyükbaş Hayvan Besiciliği,Tavuk ve Yumurta üreticiliği'de oldukça ileri düzeydedir.





Tepecik Belediye Başkanı



AHMET TEKİN

Belediye Başkanımız Ahmet TEKİN 16.01.1957 Tavşanlı doğumlu olup ilk öğrenimini Tepecik İlköğretim okulunda tamamlamıştır.1973-1978 yılları arasında Kaldırım ve taahhüt işleri yapmıştır.1978-1996 yılları arasında Tavukçuluk ve Nakliyecilik yapmıştır.1993-1996 yılları arasında Taşıyıcılar Kooperatifi ve Şöförler cemiyeti Yönetim Kurulunda görev almıştır.1999 Yılı Mahalli İdareler Seçimlerinde Belediye Başkanı seçilmiştir.2004 yılında Belediye Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir.Evli ve üç çocuk babasıdır.






Tepecik Beldesi İklimi ve Coğrafyası

Tepecik Beldesinde İç Anadolu Bölgesi'nin kırsal iklimiyle Ege Bölgesi ılıman ikliminin geçiş özelliklerine sahip bir iklim türü hüküm sürmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer, en çok yağış aldığı mevsim ilkbahardır. Yıllık ortalama maksimum yağış miktarı 611 mm./ yıl olduğu dikkate alınacak olursa yöremizde yağış oranı oldukça düşük olduğu ortaya çıkmaktadır. Beldemiz ve çevresi yeraltı su kaynakları bakımından zengin bir yöredir.Coğrafi konum olarak Ege bölgesinin İçbatı Anadolu bölümündedir.Bu bölgede yıllık ortalama sıcaklık 14 ºC-20 ºC arasında seyreder.

Tepecik Beldesinin çevresindeki ova alüvyon tipi topraktan oluşur.Beldenin yerleşim zemini olan kayalık tepe, kireçtaşı denilen bir çeşit taşla kaplıdır.Tepecik’in güney istikametinde 1613 metre yüksekliğinde Budağan dağı (Boduvan) görünür.Bölgedeki ortalama yükseklik 1000-1500 metredir. Beldenin 3-5 km doğusundaki Tavşanlı çayı (Adranoz) güneyden kuzeye doğru akar ve bu kısmın sularını toplar.




Kütahya Deprem Haritası



Kaynak: Deprem Araştırmaları Dairesi/Ankara

Tavşanlı İlçesi, genellikle kuzeyden gelen sel sularının ve derelerin getirdiği ve yerli kayanın bozulmasıyla oluşan sıkı yapıda yamaç molozu üzerindedir. Kuzeyde neojen yaşlı volkaniklerin (andezit tüfleri) dezegregasyonu ile oluşan örtü tabakası mevcuttur. Tepecik bölgesinde Andranoz Çayı’ nın getirdiği kalınlığı kuzeyden güneye doğru artan alüvyon bir toprak örtü vardır. Yer altı suyu yamaç molozuyla kaplı meskun sahada 8 m’ de, alüvyon sahada ise 0,5 ile 3 m arasında değişmektedir.



Tavşanlı Çayı: Esatlar Köyü yakınındaki kaynaklardan doğar. Gökler Köyü’ nün

km batısında Bedir Deresi ile birleşir, buradan kuzeye doğru akarak Tavşanlı Ovası’ na

ulaşır. İl sınırları içindeki uzunluğu 65 km, ortalama debisi 8 m3/saniye’ dir.



En yağışlı ay Aralık, en kurak ay Ağustos’ tur. Eylül ile birlikte yağışlar artmaya

başlar ve en yüksek seviyeye Aralık ve Ocak ayında erişir. Yağışların % 38,8’ i kış

mevsiminde, % 29,4’ ü ilkbaharda, % 19,3’ ü sonbaharda, % 12,5’ i yaz aylarında görülür.

Tepecik Yöresinin rakımının yüksek oluşu ve kış sıcaklık değerlerinin düşük oluşu kar

yağışlarını olağan hale getirmektedir.Kar yağışı en çok Ocak, Şubat ve Mart aylarında görülmektedir. İlin karla örtülü olduğu günler ortalaması yılda 31 gündür.







Tavşanlı çevresinde hafif depremler olmaktadır. Duvar ve baca yıkılmaları gibi hasarlar kaydedilmiştir.


1. 20.03.1956 Deprem Şiddeti: 6

2. 28.03.1970 Deprem Şiddeti: 5

Hiç yorum yok: